Makanan Tradisional Cina ~ Tangyuan
Tangyuan adalah sejenis manisan tradisional Cina. Tangyuan biasanya dihidangkan ketika perayaan Yuanxiao, atau Tahun Baru Cina ke- 15, iaitu Chap Goh Meh. Tangyuan dipanggil dalam bahasa Inggeris adalah glutinous rice ball.
Tangyuan disambut bersama-sama dengan keluarga.Tangyuan diperbuat dalam tepung pulut. Tepung pulut dicampur dengan air dan berbentuk berbola.
Tangyuan boleh tidak diisi atau diisi dengan inti yang manis atau tidak manis seperti kacang, bijian, kelapa, coklat san sebagainya.
Selepas itu, Tangyuan dimasak dan dihidangkan dalam sirap atau sup. Ladu sedikit terletak bersama-sama dalam mangkuk mewakili kebersamaan !
Bahan-bahan:
Doh:
2 cawan tepung pulut
secubit gula
1 cawan air
Sirap :
3 cawan air
6 sendok gula
Daun pandan(pilihan)
No comments:
Post a Comment